האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים The Israel Academy of Sciences and Humanities - מלגות אדמס
רשימת קיצורי מקלדת
שנה גודל כתב: + -

מלגות אדמס

מלגות אדמס
מר מרסל אדמס ומלגאי אדמס, במהלך סמינר אדמס לשנת 2014 (צילום: האקדמיה למדעים)
תוכנית מלגות אדמס - מפעל משותף לאקדמיה ולמר מרסל אדמס ע"ה מקנדה מאז נוסד בשנת 2005
 
תוכנית מלגות אדמס היוקרתיות נוסדה בשנת תשס"ו ומיועדות לתלמידי מחקר במדעי הטבע, במדעי החיים, במתמטיקה, במדעי המחשב, במדע הנתונים ובהנדסה. עד כה זכו בהן 163 חוקרים ישראלים צעירים ומבטיחים ב-19 מחזורים. חבר האקדמיה פרופ' משה אורן, פרופסור לביולוגיה מולקולרית במכון ויצמן למדע, הוא יו"ר ועדת ההיגוי והבחירה של תוכנית המלגות.
 
מלגות אדמס מוענקות מדי שנה לכשבעה תלמידי מחקר צעירים, למן השנה השנייה ללימודיהם לתואר דוקטור, לתקופה של עד ארבע שנים אקדמיות רצופות. את המועמדים למלגה מציעים המוסדות האקדמיים מקרב תלמידיהם, והמלגאים זכאים לפטור מלא משכר הלימוד. סכום המלגות היום הוא 100,000 ש"ח לשנה. בנוסף, תוכנית מלגות אדמס מקצה לכל מלגאי עד $3,000 בכל שנה לצורך השתתפות פעילה בכינוסים מדעיים ובסדנאות לימודים בחו"ל, וגם לצורך שיתוף פעולה מדעי או לנסיעה כדי להתראיין למשרת בתר-דוקטורט בחו"ל. ההשתתפות בתוכנית המלגות תורמת רבות לקידום הקריירה המקצועית של המלגאים.
 
את רשימות הזוכים במלגות במחזורים הקודמים וכן את העמודים האישיים של המלגאים והבוגרים ניתן לראות באתר תוכנית מלגות אדמס בכתובת: https://adams.academy.ac.il/he 
 
עוד אפשר למצוא באתר מידע כללי על התוכנית, קולות קוראים והנחיות הגשה וכן דיווח מפורט על כל פעילויות התוכנית.
 
הגשת מועמדויות למלגות נעשית דרך הרקטורים באוניברסיטאות בלבד. תהליך הסינון הקפדני שמפעילות האוניברסיטאות והוועדה המקצועית של האקדמיה לתוכנית המלגות מבטיח כי זוכי המלגות ייַצגו את חוד החנית של חוקרי העתיד של מדינת ישראל בתחומי המחקר שבהם המלגות מוענקות.
 
מבין 163 זוכי המלגות עד היום, 116 הם גברים ו-47 נשים. בחלוקה לפי תחומים אקדמיים 40 הם מתחום הרפואה ומדעי החיים, 42 ממתמטיקה וממדעי המחשב, 29 מפיזיקה, 21 מהנדסת חשמל, 17 מכימיה, 2 מננו-מדע, 4 מהנדסת מכונות, 3 ממדעי כדור הארץ ומדעי הסביבה והנותרים הם 1 מאבולוציה, 1 מאנרגיה סולרית, 1 מהנדסת מבנים, 1 מהנדסת חומרים ו-1 מהנדסת אווירונאוטיקה וחלל.
 
למלגאי אדמס, החוקרים הצעירים המצטיינים בישראל, הישגים מרשימים במחקר ופרסומים בכתבי העת הבולטים כמו Science, PNAS ו-Cell. הם מתקבלים להתמחויות בתר-דוקטורט במוסדות המובחרים בחו"ל כגון אוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת פרינסטון, MIT, אוניברסיטת ייל ו-The Broad Institute ומבוקשים כחברי סגל צעירים באוניברסיטאות בארץ ובחו"ל.
 
ביוני 2022 תוכנית המלגות מנתה 130 בוגרים. מהם 62 חזרו למשרות אקדמיות בישראל, 11 במשרות אקדמיות בחו"ל, 25 עבדו בתעשיות היי טק וביו-טק בארץ ו-3 בתעשייה בחו"ל, 2 היו רופאים-חוקרים בבית החולים ביילינסון שבמרכז הרפואי רבין, 1 במשרת בתר-דוקטורט בארץ ו-22 במשרות בתר-דוקטורט בחו"ל. בוגרת אחת דחתה את הבתר-דוקטורט בעקבות תאונת דרכים ואחת אז סיימה תואר MD.
 
אלה תלמידי המחקר שזכו במלגות אדמס לשנת תשפ"ד:
גב' שירה גבריאלי, אוניברסיטת תל אביב, מדע והנדסה של חומרים
מר יבגני ז'לטונוז'סקי, הטכניון-מכון טכנולוגי לישראל, פיזיקה
גב' אבישג מיטליס, האוניברסיטה העברית בירושלים, חקר הסרטן, רפואה
מר מג'ד משעור, הטכניון-מכון טכנולוגי לישראל, הנדסה ביו-רפואית
מר עמרי מתניה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, הנדסת מכונות
מר גל קשת, האוניברסיטה העברית בירושלים, גנטיקה, מדעי החיים
מר רון רוימי, הטכניון-מכון טכנולוגי לישראל, הנדסת חשמל
מר עמרי שלף, אוניברסיטת תל אביב, כימיה
 
אלה תלמידי המחקר שזכו במלגות אדמס לשנת תשפ"ג:
מר מתן אילת, מכון ויצמן למדע, מתמטיקה
מר ניצן אפרמיאן, אוניברסיטת תל אביב, מדעי החיים
מר אמיר בורשטין, אוניברסיטת תל אביב, פיסיקה
מר עמר גרנק, הטכניון-מכון טכנולוגי לישראל, פיסיקה
גב' שיר כהן, הטכניון-מכון טכנולוגי לישראל, מדעי המחשב
גב' אליענה שטינברג, האוניברסיטה העברית בירושלים, פרמקולוגיה
אלה תלמידי המחקר שזכו במלגות אדמס לשנת תשפ"ב:
גב' נוי ברכה נחמד, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, כימיה
גב' נועם הראל, אוניברסיטת תל אביב, מדעי החיים
מר איל וייס, אוניברסיטת בר-אילן, מדעי המחשב
גב' ענבר ויסבורד, טכניון – מכון טכנולוגי לישראל, הנדסת כימיה
מר יואב זגדון, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פיזיקה
מר יהונתן חמו, מכון ויצמן למדע, כימיה
גב' אפרת פחימה, האוניברסיטה העברית בירושלים, כימיה
 
אלה תלמידי המחקר שזכו במלגות אדמס לשנת תשפ"א:
גב' דנה בנימין, אוניברסיטת בר-אילן, רפואה
גב' דליה ברון, אוניברסיטת תל אביב, אסטרופיסיקה
מר יונדב ברי גינת, הטכניון-מכון טכנולוגי לישראל, פיסיקה
מר גיל בשן, אוניברסיטת בר-אילן, הנדסת חשמל
מר נעם ליפשיץ, האוניברסיטה העברית בירושלים, מתמטיקה
מר דן לירז, הטכניון-מכון טכנולוגי לישראל, ננו-אלקטרוניקה
מר נועם שחר, אוניברסיטת תל אביב, מדעי הצמח ובטחון המזון

באתר הדו-לשוני של תכנית מלגות אדמס יש מידע על המלגאים של מחזורים קודמים ונמצאים עמודים אישיים של כל המלגאים ובוגרי התוכנית. ניתן למצוא מידע כללי, קולות קוראים ודיווח מפורט על פעילות התוכנית, כולל סרטי וידיאו של ההרצאות בסמינרים של התוכנית וצילומים של הסמינרים, כנסים וסיורי למידה.
 
לאתר תוכנית מלגות אדמס: http://adams.academy.ac.il
 
לצורך בניית הקהילה המדעית הצעירה ניתנת למלגאי אדמס ההזדמנות להיפגש ולקשור קשרים ביניהם בכינוס ובסמינר שנתיים שמתקיימים באקדמיה, המיועדים למלגאי כל המחזורים, וכן בסיורים לימודיים שהאקדמיה מארגנת בשבילם. בנוסף הם משתתפים בסדנאות לתקשורת המדע כדי להכין אותם להצגת מחקריהם בכינוסים בין-לאומיים.
 
סמינר אדמס לשנת תשפ"ב התקיים ב-28 ביולי 2022 בהשתתפות סילבן אדמס, לינדה אדמס-טרוי וד"ר ג'וליאן אדמס. נשיא האקדמיה פרופ' דוד הראל נשא דברים. יו"ר ועדת המלגות פרופ' משה אורן בירך, והמרצה האורח, פרופ' נעם סובל, מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן, הרצה על "דם יזע ודמעות: תקשורת כימית בין בני אדם בבריאות ובחולי". מלגות הוענקו לששת הזוכים החדשים . בטקס הענקת המלגות ד"ר ג'וליאן אדמס נשא דברים בשם המשפחה.
 
כינוס אדמס לשנת תשפ"ג התקיים ב-27 בפברואר בהרצאתו של נשיא האקדמיה, פרופ' דוד הראל, בנושא "פרוזודיה חישובית: כיצד להבין את ה "מוסיקה" של הדיבור". בוגרי אדמס ד"ר אפרת שמע ופרופ' גיא רון דיברו על "שיתוף פעולה מדעי מולטי-דיציפלינרי בין וגרי תוכנית אדמס", נשיאת האקדמיה הקודמת פרופ' נילי כהן דיברה על "מהות וטקס במשפט וספרות", פרופ' יוסי לויה, חבר אקדמיה ופרופסור אמריטוס לאקולוגיה ימית מאוניברסיטת תל אביב דיבר על "השפעת שינוי אקלים גלובלי על ביו-גיוון של אלמוגים". כל אחד מהמלגאים החדשים נשא דברים על המחקר המדעי האישי. הנחה את הכנס פרופ' משה אורן, יו"ר ועדת האקדמיה לתוכנית המלגות.
 
בישיבתה ב-27 לאפריל 2023, בחרה ועדת האקדמיה לתוכנית מלגות אדמס את שמונת המלגאים החדשים לשנת תשפ"ד.
 
למידע נוסף:
 
לפרטים נוספים - גב' בת-שבע שור, batsheva@academy.ac.il