ערב עיון בנושא נתן אלתרמן ויצירתו, במלאת 80 שנה להופעת הספר "כוכבים בחוץ"
רשימת קיצורי מקלדת
שנה גודל כתב: + -

אירועים

ערב עיון בנושא נתן אלתרמן ויצירתו, במלאת 80 שנה להופעת הספר "כוכבים בחוץ"

מועד האירוע: י"ד בסיוון תשע"ח, 28 במאי 2018, בשעה 16:00
מקום האירוע: בית האקדמיה, רח' ז'בוטינסקי 43, ירושלים
ביום י"ד בסיוון תשע"ח (28 במאי 2018) קיימה האקדמיה ערב עיון לציון שמונים שנה להופעתו של "כוכבים בחוץ", קובץ השירים הראשון של נתן אלתרמן ומסִפרי היסוד של הליריקה העברית המודרנית. פרופ' דן מירון הוא שהעלה את הרעיון לקיים את האירוע, ופרופ' אבנר הולצמן, חבר האקדמיה, עיצב אותו בפועל. אולם האקדמיה היה צר מלהכיל את הקהל הרב של שוחרי אלתרמן, וחלקו נאלץ לצפות בהרצאות באולם אחר באמצעות שידור טלוויזיה במעגל סגור.
 
ערב העיון נחלק לשני מושבים בראשותם של חברי האקדמיה פרופ' רות ברמן ופרופ' אבנר הולצמן, ובהם חמש הרצאות. פרופ' דן לאור, מחבר הביוגרפיה המקיפה "אלתרמן" (2013), נשא את הרצאת הפתיחה, ושרטט בה באופן פנורמי ובלוויית תיעוד מגוון את דרכו של אלתרמן בספרות העברית ובזירה הציבורית מאז פרסום שירו הראשון ב-1931 ועד היותו לכוח המניע בתנועה למען ארץ ישראל השלמה בשנים 1967–1970. פרופ' חגית הלפרין תיארה את מסכת היחסים הקרובה בין אלתרמן לבין אברהם שלונסקי, ובה שלושה פרקים: שלונסקי כחונכו של אלתרמן בראשית צעדיו בשירה; שלונסקי ואלתרמן כראשי האסכולה המודרניסטית בשירה העברית; אלתרמן כבחיר המשוררים שעלה על רבו, בלי שהתחרות הפיוטית פגמה בידידות וברגשי ההערכה ההדדיים העמוקים ששררו ביניהם כל השנים. פרופ' עמינדב דיקמן עמד על התחנות העיקריות בדרכו של אלתרמן כמתרגם וירטואוז, החל בתרגומי נעורים של שירי פרנסואה ויון, דרך תרגומי מופת ממיטב הדרמה העולמית (שייקספיר, רסין, מולייר), ועד תרגום מבחר מן הבלדות הסקוטיות ואף תרגומים של שירי ילדים מרוסית.
 
במושב השני נישאו שתי הרצאות שהתמקדו בקובץ "כוכבים בחוץ". פרופ' אריאל הירשפלד תיאר היבטים של מבנה, מצלול וריתמוס בשירי הקובץ, החושפים את עושרם המוזיקלי של השירים ואת התכנון הצורני הקפדני שהונח ביסודם, וכל זאת בזיקה להיבטיו החושיים וההגותיים של העולם האלתרמני הנפרש בהם. פרופ' דן מירון, בהרצאה חדשנית, עמד על משמעותו של השימוש הנפוץ בגוף ראשון רבים ברוב שירי הקובץ, ותהה על זהותה של אותה ישות קולקטיבית המדברת מפיו של המשורר. התשובה לכך נעוצה, לדבריו, בריבוי ההתייחסויות של המשורר להוויית האומללות האנושית, המתגלמת בדמויות דלות, מוכות ופגומות של חלכאי החברה ונדכאיה, עד שניתן לתאר את "כוכבים בחוץ" כרגע של כריתת ברית אחווה בין המשורר לאותה הוויה אנושית דלה, והיא יסוד ושורש לפוליטיקה שלו לעתיד לבוא.
 
פרופ' נילי כהן, נשיאת האקדמיה, פתחה את המושב השני בדברי ברכה, וכללה בהם דיון קצר בזיקותיה המגוונות של יצירת אלתרמן לעולם המשפט.
 
 
 
 
 
 
בהשתתפות: