האקדמיה קיימה את טקס חלוקת מלגות אדמס היוקרתיות לדוקטורנטים מצטיינים

האקדמיה קיימה את טקס חלוקת מלגות אדמס היוקרתיות לדוקטורנטים מצטיינים

29/08/2021
האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים מעניקה מדי שנה מלגות לתלמידי תואר שלישי במדעי הטבע, במדעי החיים, בהנדסה, במתמטיקה ובמדעי המחשב, במימון התורם מר מרסל אדמס ז"ל מקנדה. השנה קיבלו את מלגת אדמס היוקרתית שבעה דוקטורנטים מצטיינים. כל אחד מהדוקטורנטים יקבל מלגה בת 100,000 ש"ח לשנה למשך שלוש או ארבע שנות לימודים ועוד 3,000 דולר לשנה להשתלמויות בחו"ל, נוסף על פטור משכר לימוד.

המלגות הוענקו לשבעת הזוכים ביום ד, 18 באוגוסט 2021, בטקס שנערך בבית האקדמיה בירושלים במסגרת סמינר אדמס השנתי, בהשתתפות בנו של מר אדמס, מר סילבן אדמס. בטקס הוענקו מלגות גם לזוכי השנה שעברה. כמו כן הוענקו לשתי זוכות מלגת רות ארנון במסגרת תוכנית מיוחדת ביוזמת נשיאת האקדמיה לשעבר פרופ' רות ארנון, המסייעת לחוקרות מצטיינות בוגרות תוכנית מלגות אדמס לצאת להשתלמות בתר-דוקטורט בחו"ל.

נשיאת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים פרופ' נילי כהן מסרה כי "תהליך הסינון הקפדני של האוניברסיטאות ושל הוועדה המקצועית של האקדמיה לתוכנית המלגות מבטיח כי זוכי המלגות, זו השנה ה-17 ברציפות, מייצגים את חוד החנית של חוקרי העתיד של מדינת ישראל בתחומי מדעי הטבע, המתמטיקה, מדעי המחשב, מדעי החיים וההנדסה". פרופ' כהן מדגישה כי בוגרי תוכנית המלגות יוצאים להתמחות בתר-דוקטורט באוניברסיטאות היוקרתיות בעולם. "אנו גאים בעובדה שמתוך 123 בוגרי שסיימו את תוכנית המלגות נקלטו עד היום 85 בוגרים במחקר ופיתוח באוניברסיטאות, בבתי חולים ובתעשייה בארץ. השקעת משפחת אדמס במדענים צעירים ומוכשרים אלו מחזקת ומקדמת את המדע הישראלי".

מר מרסל אדמס ז"ל (1920–2020) ממונטריאול ייסד את קרן המלגות על שמו באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים בשנת 2005, ועד כה זכו לקבל את המלגה היוקרתית 149 חוקרים ישראלים צעירים ומבטיחים. מר אדמס היה ציוני נלהב. הוא נולד ברומניה בשנת 1920, ובמלחמת העולם השנייה היה כלוא במחנה עבודה שהקימו הנאצים. הוא הצליח לברוח ממנו ועלה לישראל, ואף לחם במלחמת העצמאות. בשנת 1951 עבר לקנדה, וכעבור שבע שנים ייסד את חברת הנדל"ן שלו, שגדלה והתרחבה עם השנים. הוא הקים את מפעל המלגות כדי להשיב טובה למדינה שבה מצא מקלט. מר אדמס נפטר בקיץ 2020 בהיותו בן 100.

"שנה חלפה מאז הלך מאיתנו אבי מרסל אדמס ז"ל. אבי ראה חשיבות עליונה בהשקעה באנשים ובקידום המדע וההשכלה הגבוהה בישראל. כבוד גדול הוא לי לעמוד על הבמה הזאת ולהעניק את מלגות המדע לישראלים הצעירים שנושאים על גבם את אתגרי העתיד של האנושות. כולכם שייכים עכשיו למשפחת אדמס", אמר בטקס נציג המשפחה מר סילבן אדמס.
הסמינר אירח השנה את פרופ‘ דניאל חיימוביץ, נשיא אוניברסיטת בן־גוריון בנגב, שנשא את ההרצאה "Why We Care about what Plants Know".

מימין: פרופ‘ דניאל חיימוביץ, נשיא אוניברסיטת בן־גוריון בנגב; פרופ' רות ארנון, לשעבר נשיאת האקדמיה ויוזמת תוכנית מלגות רות ארנון; מר סילבן אדמס, נציג משפחת אדמס; פרופ' נילי כהן, נשיאת האקדמיה; פרופ' משה אורן, חבר האקדמיה ויו"ר ועדת ההיגוי והשיפוט של תוכנית מלגות אדמס

יושבים (מימין): פרופ‘ דניאל חיימוביץ, נשיא אוניברסיטת בן־גוריון בנגב; מר סילבן אדמס, נציג משפחת אדמס; פרופ' נילי כהן, נשיאת האקדמיה
עומדים: במרכז השורה פרופ' רות ארנון, לשעבר נשיאת האקדמיה ויוזמת תוכנית מלגות רות ארנון (מימין לפסל), ופרופ' משה אורן, חבר האקדמיה ויו"ר ועדת ההיגוי והשיפוט של תכנית מלגות אדמס (משמאל לפסל), ולידם מלגאי אדמס מחזור 2021 (באדיבות האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים

אלה מקבלי מלגות אדמס השנה:
  • גב' נועם הראל, אוניברסיטת תל אביב. תחום המחקר: The Mutational Spectra of Covid-19 and other Coronaviruses and their Impact on Viral Transmission Patterns
  • מר איל וייס, אוניברסיטת בר-אילן. תחום המחקר: Automated Planning with Runtime-Dependent Estimators
  • גב' ענבל ויסבורד, הטכניון – מכון טכנולוגי לישראל. תחום המחקר: Block Copolymer Assembly in Micro and Nano Particles
  • מר יואב זגדון, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. תחום המחקר: Strings Near the Hagedorn Temperature and Inflationary Spacetimes
  • מר יהונתן חמו, מכון ויצמן למדע. תחום המחקר: Nanoscale Thin Films and Devices: The Effect of Light, Magnetic and Electric Field on Charge Storage and Release
  • גב' נוי ברכה נחמד, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. תחום המחקר: Influence of Anionic Ligands in Ruthenium Olefin Metathesis Catalysts
  • גב' אפרת פחימה, האוניברסיטה העברית בירושלים. תחום המחקר: Spectral Tuning of Retinal Proteins, Computational Photochemistry and Machine Learning
זוכי מלגות אדמס לשנת 2020: