האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים The Israel Academy of Sciences and Humanities - פרופ' מישל רבל
רשימת קיצורי מקלדת
שנה גודל כתב: + -

פרופ' מישל רבל

פרופ' מישל רבל

מישל רבל נולד בשנת 1938 בשטרסבורג שבצרפת, שם השלים, בשנת 1963, לימודי רפואה וביוכימיה. בשנת 1968 עלה לישראל והחל לעבוד במכון ויצמן למדע. בשנת 1973 התקבל כפרופסור מן המניין (היום פרופסור אמריטוס במחלקה לגנטיקה מולקולרית).

למן שנת 1970 הוקדשה עיקר עבודתו של פרופ' רבל לאינטרפרון-בטא. מחקריו הניחו את הבסיס להבנת המנגנון המולקולרי של פעילות אינטרפרון. בשנת 1979 בודד את הגן האנושי לאינטרפרון-בטא, ובעקבות זאת פיתח שיטה ייחודית לייצור ביו-תעשייתי של החומר בתאים מהונדסים גנטית. טכנולוגיה זו מיושמת לצורך הפקה מסחרית של אינטרפרון-בטא, המשמש תרופה לטרשת נפוצה ונמכר ברחבי העולם בשם המסחרי "רביף" על ידי חברת מרק ( (Merckשבגרמניה. יותר מרבע מיליון חולים מטופלים כיום בתרופה זו, והיא אושרה לשימוש בכ-90 מדינות (באירופה מ-1998 ובארצות הברית מ-2002). בשנים האחרונות היקף המכירות של רביף הוא יותר מ-2.5 מיליארד דולר לשנה. הפטנט של רבל ושותפיו מכסה גם את אוונקס (הנמכרת על ידי חברת ביוגן ביותר מ-3 מיליארד דולר לשנה). באפריל 2016 קיבל פרופ' רבל את פרס מרק על עבודתו.

יש יישומים רפואיים נוספים של האינטרפרון-בטא, בטיפול בצהבת נגיפית מסוג ובהרפס גניטליס. תרומה חשובה נוספת של פרופ' רבל היא גילוי הציטוקין אינטרלאוקין-6 ובידוד הגן שלו באדם. מחקריו על IL-6 זה הראו פעילות הגנתית על תאי עצב בעיקר בנירופתיות הנגרמות מכימותרפיה או מסוכרת.

מחקרו האחרון של פרופ' רבל במכון ויצמן עסק בתחום תאי גזע עובריים, ומעבדתו הצליחה להפוך תאי גזע לתאים המייצרים את מעטפת המיאלין מסביב לעצבים, מעטפת אשר נהרסת במחלת הטרשת הנפוצה.

ב-2010 יסד פרופ' רבל (עם מר יוסי בן יוסף) את חברת קדימהסטם בע"מ, העוסקת ביישום של תאי גזע פלוריפוטנטיים מן האדם (תאי גזע עובריים שהופקו בבתי חולים, כמו הדסה בידי פרופ' בנימין רובינוף, ורמב"ם – בידי פרופ' יוסף איצקוביץ-אלדור). המפעל קדימהסטם, הממוקם בפארק המדע הסמוך למכון ויצמן, מרבה את תאי הגזע וגורם להם לעבור התמיינות (דיפרנציאציה) לרקמות פונקציונליות כדי להשתילן בחולים. החברה עוסקת בעיקר בייצור אסטרוציטים לטיפול במחלה הנירולוגית ALS. זהו מיזם שהגיע לניסוי ראשון בבני אדם ב-2018. החברה מייצרת גם תאי לבלב המפרישים אינסולין והורמונים אחרים להשתלה בחולי סוכרת. מיזם אחר הוא בעניין תאים הבונים את מעטפת המיאלין שמשמשים לגילוי תרופות חדשות לטרשת נפוצה .

פרופ' רבל הינו חתן פרס ישראל לרפואה לשנת 1999 וחתן פרס א.מ.ת ב-2004. הוא חבר באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים מ-2005. כיהן כנשיא הוועדה הלאומית הישראלית לביוטכנולוגיה בשנים 2002-1999.

לצד תרומתו למחקר המדעי ולתעשייה הביוטכנולוגית היה פרופ' רבל פעיל בתחום הביואתיקה. הוא כיהן כיו"ר המועצה הלאומית הישראלית לביואתיקה (2004–2009), ולפני כן כיו"ר הוועדה המייעצת לביואתיקה של האקדמיה הישראלית למדעים. הוא ערך את אתר האינטרנט לביואתיקה של האקדמיה. משנת 1993 עד 2006 כיהן כחבר בוועדה הבין-לאומית לביואתיקה של אונסק"ו, ובמסגרתה כתב דוחות ביואתיקה בתחומי הייעוץ הגנטי, מיזם הגנום האנושי, תאי גזע עובריים ושיבוט. פרופ' רבל היה גם חבר בוועדת הלסינקי הלאומית למחקר גנטי בבני אדם של משרד הבריאות. פרופ' רבל משלב מחשבה יהודית בכל הנוגע לאתיקה של המדע והרפואה ומלמד שיעור שבועי בספר הזוהר ובחסידות.

את אוסף כתביו בנושאים אלו ניתן למצוא בכתובת: http://bioethics.academy.ac.il/hebrew/main-h.html בתג "פרסומים".